Programajánló

 

 

 

 

 

Történelmi filmklub

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 Történelmi filmklubunk októberben az 1956-os forradalomra emlékezve a

 Négy nap. Kádár János árulása 

című dokumentumfilmet  vetíti. A filmet 2022. október 11-én 19 órától magyar nyelven, felirat nélkül tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Kádár János 1956. október 31-én mondta el addigi legjelentősebb beszédét a forradalomban. A sztálinizmust és a nemzeti önérzet megsértését  Rákosiék bűnének nevezte. Dicsőséges felkelésként jellemezte a forradalmat, “amely lerázta a nép és az ország nyakáról a Rákosi uralmat, kivívta a nép szabadságát és az ország függetlenségét, amely nélkül nincs, nem lehet szocializmus”. Végezetül Kádár bejelentette az új párt, a Magyar Szocialista Munkáspárt megalakulását, amely követeli a szovjet hadsereg kivonását.

 

Másnap Kádár János eltűnt és Moszkvában bukkant fel. Majd 1956. november 4-én vörös csillagos tankokon érkezett vissza Magyarországra. Mi történt abban a négy napban Moszkvában? Megzsarolták a szovjetek? Hruscsov megfenyegette volna? Vagy Kádár a kisebbik rosszat választotta volna, és inkább az új bábkormány feje lett, hogy így védje meg az országot? A film és a vetítést követő magyar nyelvű beszélgetés Dr. GALAMOS István történésszel mások mellett ezekre a kérdésekre is keresi a választ.

 

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=SSmixfbko1Q

 

A jelentkezéseket a geschichte@collegiumhungaricum.at címre várjuk pontos névvel, továbbá telefonos elérhetőséggel.

Négy nap Kádár János nov.11.

  

Megtisztelő részvételükre számítunk!

 

* * * * *

Karlskirche

Még megtekinthető Bécs egyik csodás barokk temploma, a Karlskirche, egy egészen különleges módon. A restaurálása során felépített állványzat egy részében meghagyott panorámalifttel egészen a kupoláig fel lehet menni és így közelről megcsodálhatóak a freskók, az épület.
Nyitva: Hétfő- szombat: 9 – 12.30 és 13 – 18 Vasár- és ünnepnapon: 12 - 17.45
 
Fenntartási hozzájárulás a lift díjával:
Felnőtteknek 6 €
Csoportoknak 6 főtől: 5 €
Diákoknak: 4 €
Gyermekeknek 10 éves korig: ingyenes
További részletek: http://www.karlskirche.at/