Programajánló

 

 

 

 

 * * * * *  

 

Ringvorlesung

Történelmi előadások mindenkinek 2019. március 11. – június 17.

A Bécsi Magyar Történeti Intézet elmúlt években folytatott működésének egyik legnagyobb sikere volt, hogy hosszú évek kihagyása után sikerült végre megszervezni a bécsi egyetemen egy magyar történelmi kurzust. A 2017/18-as tanév őszi félévében nagy sikerrel végbement Ringvorlesung eredményeire támaszkodva, ebben a félévben ismét elindítunk egy magyar történelmi Ringvorlesungot. Prof. Dr. Philipp Ther, az Institut für Osteuropäische Geschichte vezetője támogatásával, Dr. Tamara Scheer osztrák és Dr. habil. Keller Márkus magyar történészek vezetésével a modernkori magyar társadalomtörténet különböző aspektusait tágabb európai összefüggéseiben mutatják be az egyes előadók, közük nem csupán magyar és osztrák, hanem távolabbról érkező neves külföldi kutatók is.

 A mellékelt programból is látható, hogy az előadásokra az Institut für Osteuropäische Geschichte előadótermében, az Altes AKH-kampuszon kerül sor minden hétfőn, du. fél 5-től. Az előadások nyelve német, ill. néhány alkalommal angol lesz. Az előadásokat követően a hallgatóságnak lehetősége nyílik az előadóknak kérdéseket is feltenni.

 A legelső, bevezető előadást elsősorban azoknak szánják, akik egyetemistaként fel is veszik a kurzust, ezért a 2019. március 11-i első alkalommal sok technikai és adminisztrációs kérdés is szóba kerül. Természetesen ettől függetlenül erre az alkalomra is szívesen várjuk Önöket, de különösen a március 18-i előadástól kezdve lesz érdemes rendszeresen ellátogatni az előadásokra.

Az előadás-sorozat nem csupán a szűkebben vett magyar történettudomány számára fontos program, hanem egy esély arra, hogy az érdeklődő osztrákok jobban megismerjék hazánk múltját, és ezen keresztül talán jobban megértsék a jelenlegi Magyarországot is,


 * * * * * 

Das Ensemble

sonor beatus

gibt im Rahmen der

Festwochen auf der Wieden

am 18. Juni 2019 um 19:00 im Festsaal d. Bezirksvorstehung Wieden,
1040 Wien, Favoritenstr. 18.

ein Konzert, der Eintritt ist frei.

Es werden Musikstücke der Barock-Komponisten
A. Ariosti, H.I.F. Biber, Chr.W. Gluck, Leopold I., J.S. Bach gespielt.

Außerdem werden die Instrumente präsentiert und ihre Besonderheiten erklärt

 Es spielen:

Margit Vig – Violine, Viola d´amore
Jorge Daniel Valencia – Viola da gamba
Anton Gansberger – Cembalo, Baldachinorgel

* * * * *

Ausztriai magyar programokról tájékoztatás:

Műsorösszesítő

 

 

 

 

 

* * * * *

Karlskriche

Még megtekinthető Bécs egyik csodás barokk temploma, a Karlskriche, egy egészen különleges módon. A restaurálása során felépített állványzat egy részében meghagyott panorámalifttel egészen a kupoláig fel lehet menni és így közelről megcsodálhatóak a freskók, az épület.
Nyitva: Hétfő- szombat: 9 – 12.30 és 13 – 18 Vasár- és ünnepnapon: 12 - 17.45
 
Fenntartási hozzájárulás a lift díjával:
Felnőtteknek 6 €
Csoportoknak 6 főtől: 5 €
Diákoknak: 4 €
Gyermekeknek 10 éves korig: ingyenes
További részletek: http://www.karlskirche.at/