Gyűjtés az új orgonára

 

 

2017. január 28-án a vasárnap-előesti szentmisét követően a Pázmáneum dísztermében zenés farsangi jótékonysági esttel kezdődött meg az intézet kápolnájába építendő új orgona céljára történő adománygyűjtés. A programot – Kappéter Bálint ötlete alapján – Kövi László zongoraművész, a Bécsi Konzervatórium nyugalmazott korrepetitora, a Máltai Lovagrend mesterlovagja kezdeményezte, szervezte és valósította meg.

 

A Pázmáneumban jelenleg egy elektromos orgona áll rendelkezésre, amely a ’70-es évekből származik és számos funkciója nem működik már. Mivel a liturgiához is fontos lenne és a kápolnában gyakorta rendezett komolyzenei koncertekhez, énekkaros fellépésekhez is szükség lenne egy sípos orgonára, felmerült egy ilyen, megfelelő és jó hangszer beszerzésének ötlete. Az elektromos hangszerek, bár van orgonafunkciójuk, de mivel szintetikusan állítják elő a hangot, nem felelnek meg a kórus-, illetve klasszikus zenei hangversenyekhez.

Az új orgonát illetően még nem eldöntött, hogy újonnan építendő hangszerre esik-e a választásunk, avagy egy kész, használtan vásároltra. Ami bizonyos, hogy a nem túl nagy helyfelület miatt is egy viszonylag kicsi, hordozható, néhány regiszteres pozitív orgonában gondolkodhatunk.

 

A gyűjtés a január 28-i jótékonysági esttel nem egészen a nulláról indult, mert néhány magánadományból már összejött mintegy 1000 Euro. A mostani koncerten 1700 eurónyi támogatás gyűlt össze, ami igazán szép és nagyvonalú adakozó kedvről tesz tanúságot. Ez az összeg még valószínűleg növekedni fog, hiszen többen jelezték, hogy átutalással juttatják majd el adományaikat.

 

Banki kapcsolataink a következők:

orgona képe

(a kép illusztráció)

Collegium Pazmaneum
IBAN: AT091919000000133520
BIC/Swiftcode: BSSWATWW

A Zahlungsreferenz vagy Verwendungszweck rovatba kéretik beírni:
            Spende für die Orgel

 

A fejleményekről ezen az oldalon folyamatos tájékoztatás adunk, további kérdések esetén pedig személyesen is rendelkezésre állunk.

 

Adakozóink segítségét és jóságát Isten fizesse és jutalmazza meg bőségesen!