Megközelítés

Itinerarium

Útmutató a Pázmáneumba való eljutáshoz

A Pázmáneum címe:

1090 Wien, Boltzmanngasse 14. GPS: lat. 48.22227097515748, long. 16.356518268585205

Érkezés autóval

Az A4-es autópályán Budapest felől érkezve Bécs közelében mindig egyenesen(nem szabad letérni) és a ZENTRUM feliratot követni. 

A változat: A Donau-Kanal jobb oldalán kell végig jönni (227-es út) egészen addig, amíg ki nem lesz írva: Votivpark. Tehát minden kereszteződésben egyenesen, összesen 7, azaz hét hídon nem szabad áthajtani (az elsőt nem számítva, amely gyalogos és kerékpáros közlekedésre épült és egy vasúti hidat, amely az út fölött vezet át). Amikor a Duna csatorna túl oldalán, bal felől látszik már a rendőrség klinkertéglás, tornyokkal ékes épülete, ki lesz írva (piros alapon): Votivpark. Ott balra (két sáv kanyarodik) át a hídon(ez összesen a 8.híd) és rögtön jobbra sorolni. Egyenesen fel a Votivkirche előtt lévő sarokig, ott a lámpánál jobbra a Währinger Strasse-n, a lámpás kereszteződés után lesz jobbról egy, balról két kis mellékutca, majd a következő lámpa előtt, egy kis térnél ahol obeliszk szerű szobor áll (rajta felirattal: PLUS LUCIS Dr Carl Freiherr Auer von Welsbach), lesz az Y-elágazás. Itt jobbra a Boltzmanngasse-n. Az egyetlen kereszteződésnél tovább a „zsákutcába”, ahol jobbra található a Pázmáneum.

B változat – csak akkor ajánlott, ha a Donau-Kanal strasse teljesen bedugult: A Donau-Kanal jobb oldalán kell ugyanúgy jönni (227-es út), a 3. hídon – Aspernbrücke – balra (előtte csatorna elágazás és az Uránia csillagvizsgáló épülete látszik a Duna-csatorna túloldalán, ezen az oldalon az UNIQUA modern épülete; egy kanyarodó sáv van!!!). Ott végig a Ring-en, majd a Votivkriche-t balról meglátva(vigyázat, itt maga a Ring éles jobb fordulót vesz) balra sorolni és kanyarodni(2 sáv kanyarodik), az már a Währinger strasse. Innen jőve a 3. lámpás kereszteződés után lesz jobbról egy, balról két kis mellékutca, majd az Y-elágazásnál jobbra, ld. mint fent. Bármit is mond, vagy jelez a navigációs rendszer (GPS) a Boltzmanngasse-ba csak és kizárólag a Votivkirche és a Währinger Strasse, ill. a Sensengasse felől lehet behajtani. Az USA nagykövetsége miatt az utca le van zárva közvetlenül a Pázmáneum mellett (után). Emiatt a fokozott rendőri illetve biztonsági ellenőrzés állandó. Amennyiben várni kell a kapunyitásra, és az érkező vendég nem tud azonnal behajtani, nem ritkán azt tapasztalhatja, hogy jön a rendőr és szól, illetve el akarja küldeni. A járművet akár csak néhány percre magára hagyni, járó motorral zárva vagy nyitva egyaránt szigorúan tilos. Az udvarban a gépjármű motorját tartósan járatni tilos. Megértésüket köszönjük!

 Érkezés vonattal:

A Budapestről érkező vonatok nem mennek be a Westbahnhofra, célszerű a Hauptbahnhofon leszállni.

Egyetlen közlekedési jeggyel 1,5 óráig lehet egy irányba utazni.

 A Hauptbahnhoftól:

  • az U1-es metroval a Karlsplatzig, onnan az U2-es metroval a Schottentorig kell utazni. Ott az aluljáróban bármelyik villamosra fel lehet szállni, és a 2. megállónál (Nußdorfer Str.) kell kiszállni.

vagy

  • a D jelű villamossal a Schottentor megállóig kell elmenni, és ott az aluljáróban bármelyik villamosra átszállva a 2. megállónál kell leszállni a Boltzmanngasse-hoz.

Érkezés autóbusszal:

Erdberg buszmegállóból:

U3 metróval indulni,  Wienmitte állomáson átszállni az U4 metróra a Friedensbrückéig, onnan az 5-ös
villamossal a Währinger-Nussdorfer kereszteződésig.
Onnan át balra és az első sarkon balra a Strudlhofgassen át, majd a Boltzmannngasse sarkánál megint balra, az amerikai nagykövetség rácsa előtt jobbra van a Pázmáneum kapuja.

 Bécsben egy közlekedési jeggyel egy irányba  másfél óráig szabad utazni. (Azaz egyazon útvonalon 90 perces időtartamon belül is újabb jegyet kell érvényesíteni a visszaútra!)

 

Bécsi tömegközlekedéshez útvonaltervező:

http://www.wienerlinien.at/eportal3/

A tervezőbe így kell beírni: város, utca vagy objektum név

Példa:
Von: Wien Hauptbahnhof
Nach: Wien Boltzmanngasse

 

Érkezés repülővel:

Reptéri express vonat: City Airport Train (CAT)

Flughafen Wien Schwechat – Wien Mitte

Éjjel nem jár, csak 6.09 – 23.39-ig, 30 percenként minden óra 09-kor és 39-kor

Egy útra 12 Eu (online 11), egy utazásra szóló bécsi vonaljeggyel együtt 14.-

Menetidő 16 perc.

További részletek: https://www.cityairporttrain.com/de/home

Tovább a Pázmáneumig: Wien Mitte állomásról U4 a Friedensbrückéig, s
onnan 5-ös, 33 (este nem mindegyik megfelelő!!) villamos a
Währingerstraße-Nussdorferstraße megállóig.

Reptéri busz: Vienna Airport Lines (VAL)

Legelőnyösebb a VAL2: Flughafen Wien Schwechat – Morzinplatz/ Schwedenplatz járatot választani

Éjjel is jár, de ritkán, 4.50-től 0.20-ig 30 percenként minden óra 20-kor és 50-kor.

Menetidő 22 perc, igazán esti és hajnali órákban biztos, amikor kevésbé várható közúti forgalmi torlódás(dugó)

Egy útra 8 Eu.

További részletek: http://www.flughafenbus.wien/

Tovább a Pázmáneumig: Morzinplatz/ Schwedenplatz-ról 1-es villamos a
Schottentorig, onnan a 37,38, 40, 41, 42-es villamosok bármelyikével 2
megálló.